Jak wybrać najlepszą karmę dla psa? Jakich składników unikać?

Wybór takiej karmy dla psa, która będzie jednocześnie zdrowa i smaczna spędza sen z powiek wielu opiekunom. Lepiej wybrać suchą czy mokrą? Na jakie składniki zwrócić uwagę? W dalszej części artykułu odpowiemy na te pytania!

Zadbaj o indywidualne potrzeby żywieniowe

Niestety, niezależnie od tego, jak bardzo byśmy tego chcieli nie ma jednej uniwersalnej karmy, która odpowie na wszystkie potrzeby żywieniowe każdego psa. Właśnie dlatego podczas zakupów warto dokładnie przyjrzeć się temu jakim zwierzakom dedykowany jest konkretny pokarm.

Podczas zakupów koniecznie weź pod uwagę takie aspekty jak:

 

  • grupa wiekowa;
  • stan zdrowia zwierzaka;
  • poziom aktywności;
  • budowa ciała lub rasa;
  • potencjalne nietolerancje pokarmowe.

Karma dla szczeniaka różni się składem od tej dla psiego seniora. Z kolei psy sportowe mają inne zapotrzebowanie na energię niż urodzeni kanapowcy. Pierwszym krokiem do wybrania najlepszej karmy będzie więc dokładne określenie potrzeb swojego zwierzaka.

Dobry skład, czyli jaki? Na co warto zwrócić uwagę?

Umiejętność czytania składów znacznie ułatwi ci wybór odpowiedniej karmy dla swojego pupila. Podstawą diety zdrowego psa powinno być mięso. W opisie składu dobrej karmy znajdziesz dokładny opis fragmentów, które się w niej znalazły.

Najbardziej wartościowe jest mięso mięśniowe (szkieletowe). W składzie powinny znaleźć się również podroby (wątroba, płuca, ozory czy mózg) oraz wartościowe źródło węglowodanów. W tej roli najlepiej sprawdzają się warzywa (na przykład dynia, słodkie ziemniaki czy marchewka), owoce i zioła.

Świadomy opiekun powinien pamiętać, że określenie „produkty pochodzenia zwierzęcego” nie jest tożsame z mięsem. Pod tym niejasnym terminem mogą kryć się różne produkty, takie jak skóra, pazury, skrzepy krwi, łożyska, tłuszcz okołootrzewnowy, czy ogony. Zdecydowanie nie są to wartościowe źródła białka zwierzęcego!

Cennym dodatkiem do karmy dla psów są wartościowe tłuszcze, będące źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6. W tej roli najlepiej sprawdza się olej z dzikiego łososia czy olej z kryla. Warto również zwrócić uwagę na owocowe jagodowe, które są cennym przeciwutleniaczem.

Karma sucha i mokra. Którą wybrać?

Wielu opiekunów zastanawia się, czy dla swojego pupila lepiej wybrać suchą, czy mokrą karmę. W tym wypadku wiele zależy od takich czynników jak preferencje zwierzaka, możliwości przechowywania pokarmu, czy w końcu aspekty ekonomiczne.

Co do zasady karmy mokre są mniej przetworzone od tych suchych. Zapewniają także większą podaż wody a przy tym są bardziej aromatyczne i smakowite. Są polecane niejadkom, psom z chorobami przyzębia i tym, które cierpią na problemy z układem moczowym.

Z drugiej strony jednak sucha karma dla psa dostępna jest w dużych workach, co ma niebagatelne znaczenie dla opiekunów przedstawicieli większych ras lub tych, którzy w domu mieszkają z większym psim stadem. Granulat łatwo odmierzyć. Przewożenie go z miejsca na miejsce również nie stanowi większego problemu.

Ostateczna decyzja należy do opiekuna. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się suchą, czy mokrą karmę, zawsze wybieraj taką, która wyróżnia się dobrym składem.

Jakich składników unikać w karmach dla psów?

Na koniec warto przyjrzeć się składnikom, których powinieneś zdecydowanie unikać w składzie psich karm. Na rynku dostępne są bardzo różne pokarmy, które znacznie różnią się od siebie zarówno przeznaczeniem, jak i składem. Jako świadomy opiekun, możesz więc wybierać spośród tych naprawdę wartościowych.

Zarówno w suchych, jak i mokrych karmach dla psa należy unikać zbóż. Pszenica, owies, czy kukurydza to bardzo popularne wypełniacze. Są stosunkowo tanie i stanowią źródło węglowodanów, dlatego ciągle jeszcze widnieją w składzie wielu karm. Zboża są jednak kaloryczne, ciężkostrawne a dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych.

Kontrowersyjnym składnikiem jest również hydrolizat białka zwierzęcego. To nic innego jak tylko białko rozbite na peptydy, czyli niewielkie cząsteczki o dużej przyswajalności. Jest smakowity, a dodatkowo nie powoduje reakcji alergicznych. W czym więc leży problem? Hydrolizat najczęściej powstaje z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, które są źródłami białka o bardzo niskiej wartości biologicznej. Może oczywiście być produkowany z bardziej wartościowych produktów mięsnych, jednak proces ten z reguły jest dosyć drogi i nieopłacalny. Producent nie ma zaś obowiązku informowania o tym na etykiecie.

Jak wybrać karmę dla psa? Podsumowanie

Wybierając karmę dla swojego pupila koniecznie określ jego dokładne potrzeby. Weź pod uwagę to, w jakim wieku jest psiak, jaki jest poziom jego aktywności oraz to, czy cierpi na jakieś choroby lub nietolerancje pokarmowe.

Zawsze zwracaj uwagę na skład karm. Wybieraj te, które są możliwie jak najbardziej przejrzyste i dokładnie opisują to, jakie kawałki mięsa znalazły się w posiłku. Unikaj ogólnych określeń, takich jak „produkty pochodzenia roślinnego”, czy „produkty pochodzenia zwierzęcego”.

Zwróć również uwagę na gust swojego zwierzaka. Jeżeli nie ma on alergii pokarmowych, podawaj mu taki smak, jaki najbardziej lubi.

 

psieproblemy Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *